Kuk Sa Nim

Henry Taejoon Lee 8e dan Hwa Rang Do®
Grandmaster (Kuk Sa Nim)
President World Hwa Rang Do Association (WHRDA)

Grandmaster Henry Taejoon Lee begon op driejarige leeftijd zijn training in de oude Koreaanse gevechts- en geneeskunst Hwa Rang Do®. De lessen werden gegeven door zijn vader Supreme Grandmaster dr. Joo Bang Lee. Grandmaster Lee ontving zijn zwarte sjerp Hwa Rang Do® op zijn zevende. Twee jaar later verhuisde hij met zijn familie van Korea naar de Verenigde Staten waar hij zijn training voortzette. De familie verhuisde naar Laguna Hills waar hij de Laguna Hills High School bezocht en er een Hwa Rang Do® club en een Hwa Rang Do® Academie oprichtte. Grandmaster Taejoon Lee studeerde Filosofie aan de Universiteit van Zuid-Californië (USC). Hier richtte hij een inter-universitaire Hwa Rang Do® sociëteit op en begon Hwa Rang Do®-verenigingen op verschillende afdelingen van universiteiten in Californië: University of California (UC) in Los Angeles, Irvine, Riverside, San Diego en California State Long Beach. Ook zette hij de Universiteitskampioenschappen Hwa Rang Do® op die later zouden worden omgedoopt tot ‘The Big MAC’ (Martial Arts Championships)

Tijdens zijn High School-studie nam hij deel aan een Hwa Rang Do® seminar in Engeland en introduceerde de kunst in Groot-Brittannië. Hij zou later, in 1985, Hwa Rang Do® introduceren op het vasteland van Europa met seminars en het opzetten van verenigingen in Duitsland. In 1988 maakte Grandmaster Taejoon Lee een reis naar Korea en de Philipijnen om seminars te organiseren en om zich te oriënteren op de Hwa Rang Do-verenigingen in de regio.

In 1990 werkte hij mee als technisch adviseur en vechtstunt-coördinator voor de speelfilm ‘The Finest Hour’ met hoofdrollen voor Rob Lowe en Gale Hansen. Later, in 1992, mede-produceerde en speelde hij in de speelfilm ‘American Cinatown’ en in 1997 ‘KK Family List’.

In 1983 opende hij een school in Mission Viejo. Drie jaar later organiseerde hij het eerste Sulsa-kamp: een paramilitair overlevingskamp voor het publiek. Hij stelde het curriculum en het instructeurs certificerings-programma op. Tevens assisteerde hij bij de training van de Force Recons op de Amerikaanse legerbasis Pendleton en de Marine Guards op de marinebasis in Coronado.

In 1990 stond Grandmaster Lee mede aan de basis van Tae Soo Do, de sportversie van Hwa Rang Do voor beginnende beoefenaars van oosterse vechtkunsten. In 1992 werden hij en zijn broer, Master Eric Lee, uitgenodigd om een demonstratie te geven op het ‘Budo-Gala’ in Dortmund, één van de grootste evenementen voor oosterse vechtkunsten ter wereld. Van het bezoek aan Duitsland werd gebruik gemaakt door in Polen een officiële Hwa Rang Do-school te openen. Twee jaar later, in 1994, werd Grandmaster Lee opnieuw uitgenodigd voor het Duitse Budo-Gala, ditmaal met zijn vader Supreme Grandmaster dr. Joo Bang Lee. In 1994 opende hij zijn eerste school in West Los Angeles en vestigde er het West-Kust Hoofdkwartier van Hwa Rang Do, waar hij momenteel zetelt. Grandmaster Taejoon Lee is vice-voorzitter van de Wereld Hwa Rang Do Associatie (WHRDA), hij geeft leiding aan de Europese scholen en is een achtste dan, zwarte sjerp-drager. Hij is momenteel woonachtig in Luxemburg waar hij een Hwa Rang Do® school runt en zich bezig houd met de verdere verspreiding van Hwa Rang Do® in Europa.