Hwa Rang Do

HWA RANG DO®
(WAY OF THE FLOWER KNIGHTS
)

Hwa Rang Do® – De vecht- en geneeskunst.

Hwa Rang Do® kent haar oorsprong in de legendarische Hwa Rang krijgers uit het Korea van bijna twee millennia geleden. Hwa Rang Do® reikt verder dan een groot scala aan stoten, trappen, gewrichts-, en drukpuntmanipulaties, grond-, en wapentechnieken. Hwa Rang Do® is ook meditatie, ademtechnieken en genezing. De syllabus van Hwa Rang Do® is zo omvangrijk dat ervaring leert dat een vooropleiding in Tae Soo Do aan te raden is. Tae Soo Do is, populair gezegd, de sportversie van Hwa Rang Do®.

De grondlegger van Hwa Rang Do®, Dr.Joo Bang Lee, realiseerde zich dat om het maximale menselijke potentiële vermogen te kunnen bereiken men een balans moet bereiken en de harmonie met de natuurwetten weet te respecteren. De theorie van Um-Yang (ook bekend als Yin Yang) omvat de wisselwerking tussen twee tegengestelden.;

Voor iedereen is een gelijke tegengestelde. Hwa Rang Do® is een combinatie van UM (zachte / circulaire beweging) en Yang (harde / lineaire beweging) daardoor is het één van de meest gevarieerde en veel omvattende vechtkunsten in de wereld. Het omvat de spirituele, de mentale en de fysieke aspecten, waardoor de beoefenaars zich bewust worden van hun volledige vermogen in hun leven.


VIER DIVISIES

Hwa Rang Do® is grofweg te verdelen in vier aspecten: internal power, external power, weapon power en mental power. Alle vier deze aspecten komen iedere les weer terug.

INTERNAL POWER

Is het ontwikkelen, leren controleren en sturen van Ki (energie). Het vergt jaren van training om dit meester te worden maar in de reguliere lessen wordt regelmatig aandacht besteed aan dit principe. Ki power ontwikkel je door een combinatie van passieve en actieve oefeningen en meditatie. Visualisatie is een belangrijk principe en uiteindelijk zullen studenten die al wat langer trainen hun Ki kunnen voelen. Op Meester niveau leer je Ki controleren en traint men in:

Kyung Ki: making the body light

Jung Ki: making the body heavy

Chyel Ki: making the body hard as steel

Ma Ki: making the body numb

Shin Ki: increasing mental awareness and concentration.


EXTERNAL POWER

Hwa Rang Do® bestaat uit meer dan 4000 aanvallende en verdedigingstechnieken. De meeste martial arts zijn of rechtlijnig (karate, taekwondo, tang soo do) of circulair (wushu, aikido, judo) maar Hwa Rang Do combineert beide aspecten wat verklaart waarom het zo’n complete vechtkunst is. Technieken bestaan uit stoten en blokken met hand, pols, onderarm, elleboog, schouder. 365 individuele trappen, worpen, valbreken, sweeps, take downs, gewrichtsmanipulatie, verwurgingstechnieken, breken van lichaamsdelen, drukpuntapplicatie, het controleren van een tegenstander, verdediging tegen meerdere tegenstanders etc. Al deze technieken zijn verdeeld in praktische en artistieke manieren van executie. De opbouw van het curriculum is vrij traditioneel. Dat betekent dat iedere beginner de technieken onder de knie kan krijgen en dat de moeilijkere of gevaarlijkere technieken pas aan de hogere gradaties worden geleerd.


WEAPON POWER

Het streven binnen Hwa Rang Do® is dat ieder object uiteindelijk als wapen kan worden gebruikt om jezelf te verdedigen. In het curriculum zijn daarom 108 traditionele wapens opgenomen, verdeeld over 20 categorieën. De wapentraining begint al bij de witte band Tae Soo Do waar je leert omgaan met de Ssang Jyel Bong (in Nederland beter bekend onder de noemer Nunchaku). Naast het leren hanteren van wapens zijn er binnen Hwa Rang Do® ook competitie mogelijkheden met wapens. Zie voor meer informatie de competitie pagina.


MENTAL POWER

Het trainen van de geest, wat nodig is voor de ontwikkeling van je volledige menselijke potentie. De training van Shin gong (mental power) is het moeilijkste aspect van Hwa Rang Do en duurt van jaren. Alleen de meest geduldige en toegewijde personen zullen uiteindelijk in staat zijn om hun zesde zintuig te ontwikkelen, gedachten te kunnen lezen, gedachten van lang geleden op te roepen en andermans gedachten controleren of beïnvloeden etc. Binnen de training wordt mental power voornamelijk toegepast voor concentratie, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.